Terras aanleggen

 

Een terras aanleggen zorgt voor extra sfeer en mogelijkheden om te ontspannen in de tuin, een fijne plek om samen te komen en buiten te leven.

 

De keuze in het soort terras dat u kunt kiezen is groot. Er zijn verscheidene soorten tegels elk in met hun eigen budget. Door deze ruime keuze kunt u precies bepalen hoe het terras eruit komt te zien en wat de kosten zullen bedragen.

 

Welke tegel te kiezen

 

Er zijn veel verschillende terrastegels te vinden, er zijn echter wel een aantal aandachtspunten waar u op dient te letten bij het kiezen van de juiste terrastegels waarmee je je terras aanleggen wilt.

  • De ondergrond van de terrastegels: sommige terrastegels zijn waterdoorlatend en eisen daarom ook een ondergrond die water doorlatend is. Als je geen waterdoorlatende ondergrond onder water doorlatende tegels hebt zal er meer vocht tussen de tegel en ondergrond komen wat instabiliteit als gevolg heeft.
  • Glanzende tegels zijn hartstikke mooi om te zien maar ook gevoelig voor krassen en andere beschadigingen. Wanneer er veel en druk geleefd gaat worden op het terras is het wellicht raadzaam om geen glanzende tegels te kiezen.
  • Houdt je niet van onderhoud? Let er dan op dat een tegel bestand is tegen mosgroei en andere algen. Er zal sowieso wel wat op groeien maar met de juiste tegel gaat dit veel langzamer

 

Nog een tip: Bespaar niet op terrastegels door dezelfde tegels uit verschillende partijen te kopen. Wanneer je dit doet heb je kans dat er een tint verschil in de tegels aanwezig is, erg lelijk dus.

Zelf leggen of laten leggen?

Een terras aanleggen lijkt het een simpele klus maar het tegendeel is waar. Een terras mooi recht leggen op zo een manier dat het in de toekomst ook niet zal verzakken is niets iets wat je 1 2 3 doet.

 

Het kan daarom raadzaam om een erkende stratenmaker of hovenier in te schakelen die volgens de vaste normen het terras kan leggen. Zo zal een stratenmaker erop letten dat het juist zand gebruikt wordt, de tegels goed worden aangestampt, zorgen dat het  het terras mooi recht ligt en dat er voldoende afwater punten zijn waar het overtollige water heen kan lopen.

 

Wist u bijvoorbeeld dat teveel water op 1 plek onder de tegels kan leiden tot verzakking van uw terras.

 

Gebruik worteldoek voor minder wortels

 

Wanneer je geen zin hebt om op je knieën eens in de zoveel tijd het onkruid en andere wildgroei tussen de tegels te verwijderen is er een oplossing. Je kan worteldoek onder het niet aan te leggen terras laten leggen, dit voorkomt dat er gemakkelijk flora tussendoor kan groeien.

 

Worteldoek is relatief goedkoop en bovendien gemakkelijk te leggen wanneer je een terras laat aanleggen.