De verschillende soorten vlonderplanken

Er zijn nogal wat verschillende vlonderplanken beschikbaar. Om het voor jou makkelijk te houden hebben we de vlonderplanken in drie soorten ingedeeld, namelijk geïmpregneerde, hardhouten en kunststof vlonderplanken. In dit artikel geven we je informatie per soort.

 

Geïmpregneerde vlonderplanken

Deze vlonderplanken zijn gemaakt van zacht hout en zijn vaak de goedkoopste oplossing. Het nadeel van hout is dat het veel onderhoud vereist en het geen oplossing is voor de lange termijn. Wil je toch extra lang van geïmpregneerde vlonderplanken genieten? Dan zal je hardhout als onderliggers moeten gebruiken.

 

Hardhouten vlonderplanken
Je betaald wat meer, maar hebt wel de zekerheid dat het langer mee gaat. Hardhout is namelijk verschrikkelijk sterk. Dat is ook de reden dat ze het bij geïmpregneerde vlonderplanken vaak als onderligger gebruikt wordt. Er zijn heel wat soorten hardhout vlonderplanken verkrijgbaar. Allemaal met een verschillende prijskaartje. Wil je ook graag dat de tropische regenwouden blijven bestaan? Dan is het slim om wat meer te betalen en voor hout met een FSC-keurmerk te kiezen.

 

Kunststof vlonderplanken
Kunststof vlonderplanken worden steeds populairder. De houtprijzen beginnen de laatste jaren namelijk flink te stijgen. Daarbij gaat kunststof vaak langer mee dan houd en vereist het minder onderhoud. Een ander bijkomend voordeel is dat de planken geen splinters afgeven. Dit voordeel geldt zeker voor een familie met jonge kinderen.

 

Bij kunststof vlonderplanken kiezen veel mensen voor composiet vlonderplanken. Dit is sterk materiaal, vereist geen onderhoud en verkleurt niet. Houd er wel rekening mee dat veel aanbieders van dit product kunststof vlonderplanken aanbieden die nog hout bevatten. Hierdoor gaan de houtvezels vocht opnemen en trekt de composiet krom of scheurt het. Wil je zeker weten dat je kwaliteit in huis haalt? Bestel dan de Composiet vlonderplanken van Tuinhoutcentrale.nl.

 

Waar laat je de keuze van afhangen?
Een keuze maken. Het blijft lastig en al helemaal voor grotere investeringen. Je wilt tenslotte toch een aantal jaar met je vlonderplanken doen. Als je voor kwaliteit kunt gaan, kun je het beste kiezen voor hardhouten vlonderplanken of composiet vlonderplanken. Deze soorten planken zijn wel wat duurder dan geïmpregneerde vlonderplanken, maar je hebt wel de zekerheid dat het langer mee gaat. Bij hardhouten vlonderplanken hangt dit wel af van het onderhoud. Af en toe zal je de planken moeten insmeren met een speciale lak, zodat de planken niet gaan rotten. Hier heb je geen last van met geïmpregneerde vlonderplanken.