Tips voor het aanschaffen van een nieuw tuinhuisje

Hoewel de meeste tuinen erg van elkaar verschillen, hebben ze vaak één ding met elkaar gemeen: ze beschikken dikwijls over een tuinhuis. Geen wonder, want een tuinhuis biedt enorm veel voordelen. Kan jouw tuin ook wel een tuinhuis gebruiken? Dan vertellen we je hier waar je op moet letten.

Er zijn enorm veel tuinhuizen in allerlei soorten en maten. Het is dus belangrijk om je goed te oriënteren op alle mogelijkheden, voordat je er één aanschaft. Meet allereerst de plek op waar het tuinhuis komt te staan. Je weet dan hoe groot het tuinhuis moet worden. Er zijn enorm veel maatvoeringen, waardoor er vaak voor iedere ruimte wel een geschikt tuinhuis bestaat. Mocht je specifiekere wensen hebben, dan bestaan er ook veel maatwerkoplossingen. Je investeert dan in een tuinhuis dat perfect in je tuin past.

Duurzaamheid en bescherming
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je tuinhuis genieten. Daarom is het belangrijk dat je een tuinhuis aanschaft dat geïmpregneerd is en dus beschermd is tegen regen en andere weersinvloeden. Veel tuinhuizen worden geïmpregneerd middels een dompelbad. Hierbij worden de planken in het impregnant ondergedompeld, waardoor ze aan de buitenkant een dunne beschermlaag krijgen. Op zich goed, maar het kan veel beter. Tuinhuizen kunnen namelijk ook onder hoge druk geïmpregneerd worden. Het hout wordt dan een ketel in geschoven en vacuüm getrokken, zodat alle nerven open komen te staan. Vervolgens wordt het impregnant onder hoge druk in het hout geperst, waardoor het hout een veel diepere beschermlaag krijgt en het hout maximaal verduurzaamd is. Zo heb je er voor minstens tien jaar geen onderhoud aan.

Ook is het raadzaam om het tuinhuis te plaatsen op composiet funderingsbalken. Zo blijven de onderste planken van het tuinhuis droog en dus langer mooi. Composiet is een samenstelling van hout en kunststof, waardoor de balken zeer lang meegaan en dus ook zeer lang het tuinhuis mooi houden. Ook is het belangrijk dat je het tuinhuis een juiste dakbedekking geeft, zodat het binnenin droog blijft. Heb je een plat dak? Kies dan voor EPDM-folie, de meest duurzame dakbedekking die er bestaat. Voor zadeldaken kun je het best kiezen voor dakpannen of -shingles.

Tuinhuis met overkapping
Tegenwoordig zijn er ook veel combinaties van tuinhuizen en overkappingen verkrijgbaar. Je profiteert dan van een handige berging voor al je tuinspullen, maar ook van een droge plek voor een sfeervol terras. Je kunt dan ook bij regen lekker van de tuin genieten. Plaats terrasverwarming onder de overkapping en je kunt ook in de herfst en de winter in de tuin zitten. Ideaal toch?

Wil jij ook een tuinhuis aanschaffen? Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig online. Ontdek het zelf.