Laurier voor een groene tuin

Wil je een groene tuin met een warme uitstraling? Dan ontkom je niet aan de laurier. De Laurier is ronduit de meest geziene groenblijvende haagplant van Nederland. De laurier wordt vaak gebruikt in tuinen waar wat meer body wordt gevraagd of waar men meer privacy wil. Er zijn verschillende soorten laurier. De meest voorkomende zijn de laurier Caucasica en de laurier Rotundifolia. Dit zijn planten die vrijwel overal goed groeien en ook nog eens snel groot worden. Het is daarom ook de meest verkochte plant. De laurier bloeit veelal in het voorjaar, maar als je hem snoeit zal hij zijn energie gebruiken om extra hard te groeien. Je hebt dan weleens waar geen bloemen, maar wel snel een groene haag.

De laurieren Caucasica en Rotundifolia kunnen rustig 3-5 meter hoog worden. De stam wordt vrij snel dik en het is dan ook een stevige plant. Het hout van de laurier wordt niet voor houtbewerking in meubels en huizen gebruikt. Het groeit hard is stevig, maar je kan het ook goed snoeien. De kern is bijvoorbeeld lang niet zo hard als dat van eikenhout.

Laurier Caucasica en Rotundifolia

Naast de Caucasica en Rotundifolia heb je ook de Otto Luyken en de Etna. Dit zijn laurierplanten die wat lager bij de grond blijven. Deze planten worden ca. 1,5 meter hoog. Je kan er een hoog mee knippen maar het is ook mooi om deze in de breedte te laten groeien. Er komen ook witte bloemen aan.

Portugese laurier

Een bijzondere plant is de Portugese laurier. In het Latijns ook wel de Prunus lusitanica Angustifolia. Dit is een laurier met beduidend ander blad. Het heeft een veel kleiner blad en het blad is iets donkerder. Toch heeft deze laurier dezelfde positieve eigenschappen als de normale laurier. De portugese laurier heeft een hoog bladdichtheid en blijft ook bij de winter groen. Het is heel goede mogelijk om deze plant smal te houden. Hij neemt hierdoor minder ruimte in dan de normale laurier en het geeft toch dezelfde positieve effecten. Zeker een aanrader.