Groenblijvende siergrassen

Siergrassen hebben de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Deze planten zijn in grofweg 2 groepen in te verdelen, namelijk de groenblijvende- en niet groenblijvende siergrassen. Beide groepen hebben zo zijn voordelen en bepaalde charmes. In dit artikel komen de groenblijvende grassen aan bod. Dit zijn siergrassen die in de winter zijn blad behouden en jaarrond kleur geven aan je tuin.

Verzorging groenblijvende grassen

Net als iedere andere plant heeft een siergras ook verzorging nodig, al is de plant relatief onderhoudsarm. Hoewel het gras zijn blad behoudt, betekend dit nog niet dat het blad niet gesnoeid hoeft te worden. Oudere bladeren krijgen na verloop van tijd (1-2 jaar) vaak een wat bruine of gele kleur. Deze kun je het beste wegsnoeien tot iets boven de grond. Dit stimuleert de nieuwe ontwikkeling van blad en ziet er tevens mooier uit. Daarnaast is het verstandig om siergrassen jaarlijks wat te bemesten en bij (extreme) droogte tijdig water te geven.

Bekende groenblijvende soorten

Voor degene die niet al te groene vingers hebben maar het wel belangrijk vinden dat de tuin er netjes uitzien, volgen hieronder een aantal veelgebruikte, groenblijvende siergrassen voor in de tuin:

  • Carex: ook wel Zegge genoemd is een veelgebruikte gras en kan voor verschillende doeleinde worden gebruikt, namelijk in pot, borders, vakbeplantingen en als bodembedekkers. Bekende soorten zijn de Carex morrowii ‘Ice Dance’, Carex foliosissima ‘Irish Green’ en Carex oshimensis ‘Evergold’ en variëren in hoogte van 25 tot 40 cm hoog. Ideaal voor op schaduwrijke/half schaduwrijke plekken.
  • Festuca: beter bekend als het (Blauw)Schapengras is een populaire siergras en verkrijgbaar in de kleuren groen en blauw. Als groene variant is de Festuca gauteri het meest gebruikt, als blauwe cultivar de Festuca glauca ‘Elijah Blue’. Het Schapengras groeit polvormend en heeft sierlijke bladsprieten. De plant kan zowel in volle grond als in plantenbakken worden gezet waarbij ze met name in cortenstaal plantenbakker zéér goed tot zijn recht komen. Leent zich perfect voor op schrale gronden in de volle zon.
  • Liriope: hoewel het Leliegras, zoals de plant in het Nederlands wordt genoemd, officieel onder de vaste planten valt, wordt de plant veelal als siergras gezien wat niet vreemd is als je de groeiwijze van de plant zit. De bladeren zijn groen van kleur, grasachtig en aan het einde van de zomer bloeit de plant met sierlijke, paarse bloemen die veel weg hebben van de lelie. Geeft de plant 2 keer per jaar flink wat mest om te zorgen dat de bladeren een frisgroene kleur hebben. Kan zowel op zonnige als schaduwrijke plekken, als de grond maar voldoende vochtig en voedsel(humus)rijk is.

 

Meer informatie over deze en andere siergrassen vind je op de website van Plant & Grow