De huurmarkt in Nederland

Huisvesting vinden in Nederland is niet gemakkelijk, zeker in de grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Er zijn zo’n drie miljoen huurwoningen in Nederland waarvan 75% eigendom zijn van woningcorporaties. Als je jouw woning wil verhuren, is het goed om enig inzicht te hebben in de Nederlandse huurmarkt en de bestaande wetgeving.

Twee categorieën van huurwoningen
Er bestaan twee categorieën huurwoningen in Nederland: de sociale huurwoningen en de particuliere huurwoningen. De maximale huurprijs van een sociale woning wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. De oppervlakte van je woning, het energielabel, het aanwezige sanitair en andere factoren zullen de puntenscore bepalen. Als volgens het puntensysteem de woning minder dan 146 punten heeft, met een maximale kale huurprijs lager dan 717,97 € per maand (vanaf juli 2016), behoort de woning tot de sociale huurmarkt. Je moet dan als verhuurder de opgelegde maximale huurtarieven van de overheid respecteren. Voor woningen met een puntenscore vanaf 146 punten geldt er geen maximale huurprijs; de woning behoort dan tot de vrije huurmarkt. Een redelijke huurprijs zal in dit geval afhangen van de actuele marktprijs.

Wettelijke bepalingen
De wet schrijft voor dat er tussen huurder en verhuurder een huurovereenkomst moet bestaan. Standaard bevat een huurovereenkomst de namen van huurder en verhuurder, het adres van de huurwoning, de aanvangsdatum, de huurprijs, het tijdstip en wijze van betaling, alsook het tijdstip waarop jaarlijks de huurprijs mag aangepast worden. In de huurovereenkomst kunnen ook bepalingen staan over het opzegtermijn, zowel voor de huurder als voor de verhuurder

Tijdelijk verhuren of voor onbepaalde tijd
Meestal verhuur je een woning voor onbepaalde tijd. Het tijdelijk verhuren van een eigen woning kan wettelijk gezien alleen maar in bepaalde gevallen. Tijdelijk verhuren kan als je wegens ziekte langdurig wordt opgenomen, of voor je werk tijdelijk in het buitenland verblijft, gedetineerd bent, op proef gaat samenwonen met een partner, of als je je huis verkoopt en in afwachting tijdelijk verhuurt.

Bron: http://www.premiumhousing.nl/