Het aanleggen van buitenverlichting

De tuin wordt steeds meer een plaats om in te ontspannen en een plaats waar je je toevlucht kunt zoeken na een lange werkdag. Steeds vaker zie je dat meubelen een belangrijkere rol spelen in de tuin, niet voor niets zie je ook steeds vaker mooie loungesets en loungebanken voorbij komen, deze zorgen voor de huiselijke sfeer in de tuin. Naast het meubilair neemt ook de verlichting een steeds belangrijkere plaats in. Buitenverlichting zorgt namelijk voor de frisser in je tuin, zorgt er voor dat je ‘s avonds later buiten kunt zitten en maakt de tuin simpelweg mooier.

buitenverlichting

 

Of je nu voor landelijke buitenverlichting of design buitenverlichting kiest, deze op de juiste plaatsen in je tuin zorgt voor instant sfeer en je kunt met buitenverlichting ook de highlights van je tuin mooi accentueren. Het is dan ook belangrijk om in je ontwerp te bepalen waar je de tuinverlichting wilt gaan plaatsen, dit maakt het aanleggen hiervan een stuk gemakkelijker. Je kunt dan al zorgen dat de bekabeling op de juiste plaatsen ligt voordat je overgaat tot het planten van de gewassen en bloemen en voordat je je tuin gaat bestraten. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om in een bestaande tuin verlichting aan te leggen.

Elektriciteit aanleggen voor de buitenverlichting

Wanneer je buitenverlichting gaat aanleggen is het belangrijk dat je werkt met (spat)waterdicht materiaal met minimaal een IP44 vermelding zodat je weet dat de elektriciteit veilig is wanneer het regent of je de planten besproeit. Uiteraard heb je buitenverlichting in vele soorten en maten en het aantal volt kan variëren van 230 tot 12, wanneer er sprake is van de laatste is het nodig om een transformator te gebruiken welke je plaatst tussen het binnen-stopcontact en de lampen die gaan worden gebruikt met die spanning. Wanneer je gebruik maakt van een dergelijke lage spanning heb je als voordeel dat deze het risico van stroomschokken uitsluit, daarnaast dient het snoer dan slechts 20cm diep de grond in te gaan. Let wel op dat de afstand tussen de transformator en de lamp zo kort mogelijk is, je verliest namelijk spanning bij een lang snoer waardoor het kan gebeuren dat je lampen zwakker gaan branden. Wanneer je niet helemaal zeker bent van je zaak is het natuurlijk altijd verstandig om een vakman in te schakelen, zeker wanneer je aan de slag gaat met stroom. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn, ook op lange termijn.

Buitenverlichting met zonne-energie

Tegenwoordig heb je erg veel tuinverlichting welke werkt op zonne-energie. Deze lampen werken dan met led-verlichting en iedere keer wanneer de zon schijnt laadt de batterij van de lamp helemaal op. Dit kan het aanleggen van een uitgebreid kabelnetwerk besparen maar vaak is de sfeer die de lampen geven wel minder dan dat deze aangesloten zouden zitten op het lichtnet. Led verlichting is ook mogelijk in klassieke lampen, dit kan een hoop geld besparen. andere mogelijkheden zijn het aanbrengen van buitenverlichting met halogeen