Warm en sfeervol genieten in de tuin

De gemiddelde Nederland vindt het heerlijk om in de tuin te zitten en uiteraard willen we dit dan zo lang en tot zo laat mogelijk. Over het algemeen is het overdag goed vol te houden, maar ‘s avonds koelt het snel af wanneer de zon onder gaat. Om het wat aangenamer te maken is daar… Haardhout!

Ideale warmtebron: Haardhout

Door gebruik te maken van haardhout, wordt er warmte verkregen op een natuurlijke manier en tevens is het een hernieuwbare energiebron. Het is erg belangrijk dat het haardhout goed droog is (vochtigheidspercentage rond de 20%), zodat het gemakkelijker aan te krijgen is en sneller de warmte vrijgeeft. Wanneer het haardhout droog is, ontstaat er weinig tot geen rook en is de overlast voor omwonenden ook minder. Naast de warmte dat het haardhout afgeeft, zorgt het vlammenspel voor een sfeer dat niet te overtreffen is.

Tuinkachel voor optimale warmte

Er zijn vele mogelijkheden om het haardhout in te stoken, maar over het algemeen wordt een tuinkachel als het meest prettigst ervaren. In eerste instantie is het handig dat het haardhout een goede basis heeft om in te liggen, het hierdoor niet uit elkaar valt en de warmte centraal blijft. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er meer warmte wordt verkregen, wat vaak in de buitenlucht gemakkelijk verloren gaat. Het staal of gietijzer, waar de tuinkachels over het algemeen van gemaakt zijn, slaat een gedeelte van de warmte op en straalt het vervolgens uit. Dit zorgt ervoor dat het rondom de tuinkachel nog warmer en aangenamer wordt.

Haardhout opslaan

Zoals eerder te lezen was, is het belangrijk om droog haardhout te stoken en om dit te behalen is het zaak om het goed op te slaan. Het is in ieder geval noodzaak om een plek te kiezen waar het niet in aanraking kan komen met regen of vorst. Dit zou bijvoorbeeld de garage kunnen zijn, maar nog beter is een overkapping waar de wind vrij spel heeft om erdoorheen te waaien. Ten slotte is het aan te raden om het circa 10 centimeter boven de grond te bewaren, waarbij het handig kan zijn om bijvoorbeeld een pallet eronder te leggen en hierop te stapelen.