Geoorloofd vuurtje stoken met een vuurschaal

Voor veel mensen blijft het fascinerend: open vuur. Bij vuur moet je wegblijven, want vuur is gevaarlijk. Maar gelukkig niet in alle omstandigheden. Je kunt nu op een veilige manier een vuurtje stoken in je tuin of op je terras. Verhalen vertellen bij het kampvuur of zwijgend in de vlammen staren, het kan nu weer. Een vuurschaal is een meestal ronde schaal, gemaakt van gecoat ijzer zodat het niet beschadigt als gevolg van hoge temperaturen. Je kunt met behulp van schoon en droog hout een heerlijk sfeervol vuur maken.

Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen
De vuurschaal staat op een standaard, soms vast aan de schaal, soms kun je de schaal van de standaard afnemen wat het opbergen eenvoudiger maakt. En er zijn vuurschalen die een deksel hebben om het vuur aan het einde van een gezellige avond in de tuin veilig te laten doven. Welke vuurschaal je kiest hangt helemaal af van je persoonlijke smaak. Sommige vuurschalen hebben een stenen ombouw, dit vergroot de stabiliteit en daarmee de veiligheid. Maar ook al kies je voor de meest stabiele vuurschaal uit het assortiment, dan nog moet je altijd alert zijn dat er niets mis gaat. Als er vuur brandt in de vuurschaal, zorg er dan voor dat je blusmateriaal bij de hand hebt in de vorm van een emmer water of zand.

Plaats de vuurschaal op een veilige plek
Kijk voordat je het vuur aansteekt goed waar je je vuurschaal neerzet. Zet hem niet in de buurt van brandbare materialen als tuinmeubilair of overhangende takken van beplanting. Plaats de schaal op een stevige ondergrond, bij voorkeur van steen. Kies voor een model dat stabiel staat, ook als het een beetje waait. Maar als er te veel wind staat doe je er verstandig aan de vuurschaal niet te gebruiken. Maak een vuur van daarvoor geschikt hout en houd het vuur ook steeds in de gaten om te zien of het niet te hoog en te hard gaat branden. Wanneer je deze aanwijzingen in acht neemt kun je vele gezellige avonden beleven in je tuin in het sfeervolle licht en de heerlijke warmte van een vuurschaal.