Water afvoer aanleggen

Een groot deel van het land in Nederland ligt onder de zeespiegel. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, gezien onze deskundigheid op het gebied van dijken en andere manieren van waterkering. Binnen die gebieden die onder de zeespiegel liggen, hebben we nog weer lagere oppervlakten gecreëerd die dus behalve onder de zeespiegel, ook nog eens onder het waterniveau van de dichtstbijzijnde grote waterweg liggen. Denk hierbij aan de polders tussen de diverse kanalen en rivieren. Ook dat hoeft geen probleem te zijn, maar het geeft wel duidelijk aan dat een groot deel van ons land eigenlijk onder water zou moeten staan. We kunnen daardoor veel last hebben van nattigheid.

Vooral tuinen die langs hoger gelegen waterwegen liggen zijn vaak erg nat. Het kan daarom raadzaam zijn om drainage aan te leggen, en er zo voor te zorgen dat de tuin toch niet al te nat blijft, en het wel gewoon leef- en werkbaar blijft.

Een andere wijze van water afvoer is het afvoeren van hemelwater. In ons kleine kikkerlandje valt bijzonder veel water; iets wat we vooral aan het zeeklimaat te danken hebben. Het is zaak om dat hemelwater goed af te voeren. Je zou het uiteraard gewoon vanuit de dakgoot in je tuin kunnen laten stromen, maar wanneer je daar weinig gras en bijvoorbeeld veel tegels hebt liggen, zal het bij een flinke plensbui daar blijven liggen zodat je daar weer veel last krijgt van overtollig water.

Je wil dat waarschijnlijk niet, en dus is het zaak om zorg te dragen voor een afdoende afvoer van water.

De aangewezen persoon hiervoor is een loodgieter; bijvoorbeeld deze loodgieter uit Tilburg. Een loodgieter heeft de juiste expertise die noodzakelijk is bij het goed aanbrengen van een water afvoer. Zeker bij de afvoer van hemelwater wil je geen problemen hebben bij die afvoer. Wanneer een dakgoot bijvoorbeeld niet goed is bevestigd, kan het zijn dat het water langs de muren sijpelt. Dat lijkt misschien niet heel erg, maar kan er wel voor zorgen dat de muur doorweekt raakt. Ook dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar in sommige gevallen kan de muur dan gaan schimmelen – iets dat uiteraard weer wel een probleem is. Het kan weken en vaak zelfs maanden duren voor de muur weer helemaal droog is en je iets aan de schimmel kunt doen. Tot die tijd blijft de muur nat, laat behang los, heb je last van vochtplekken en kun je er vrijwel niets anders aan doen dan afwachten.

Kortom: zorg dat de water afvoer goed is geregeld door iemand met kennis van zaken, zodat je van de geschetste problematiek in ieder geval geen last hebt.

Een loodgieter hoeft heel niet duur te zijn. Je betaalt vaak voorrijdkosten, de kosten voor de materialen en het arbeidsloon. Vooral het arbeidsloon varieert vaak, waardoor het niet zelden de moeite waard is om prijzen van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken en dus meerdere offertes op te vragen. Let echter wel dat je vooral ook let op de kwaliteit, en je dus niet blindstaart op de prijs.