Lente komt er aan: boomstronken verwijderen

Wanneer de lente er weer aankomt is het voor vele mensen ook weer tijd om wat in de tuin aan de slag te gaan. Je gaat weer wat eerder naar buiten met het lekkere weer en het is vaak ideaal om in deze periode te beslissen wat je met je tuin aan moet. Wil je bijvoorbeeld een terras aanleggen? Een tuinhuis plaatsen, je tuin opnieuw beplanten of het grasveld opnieuw aanleggen? Een boom of een boomstronk kan dan ineens een obstakel vormen waardoor je niet kunt doen wat je eigenlijk wilt.

Wanneer je een boomstronk wilt verwijderen denk je misschien dat dit een erg gemakkelijke opgave is, toch kan schijn bedriegen, je weet immers niet wat er allemaal onder de oppervlakte zit. De boom kan wijd of diep geworteld zitten en een kluit is vaak een stuk groter dan verwacht. Uiteraard is het goed mogelijk om zelf de stronk te verwijderen maar je kunt ook gebruik maken van een vakman.

Boomstronk uitgraven

De meest gebruikte techniek om een boomstronk te verwijderen is door het uitgraven van de boomstronk. Belangrijk om een bijl te hebben, een stevige schop en een takkenzaag. Je dient er vanuit te gaan dat er flink wat tijd in zal gaan zitten om de boom er uit te halen, afhankelijk van de grootte van de boom uiteraard. Je begint het beste door het uitgraven van een geul rondom de boomstronk en hierbij iedere keer een wortel of stronk door te zagen die je tegen komt. Deze kunnen nogal eens taai zijn wat het proces kan bemoeilijken. Op die manier werk je rondom de kluit waardoor je deze uiteindelijk kunt verwijderen. Het is raadzaam om dit met behulp van een machine te doen of met wat meer mensen.

De stobbenfrees

Een andere, vaak iets makkelijker optie is door gebruik te maken van een stobbenfrees. Hierbij wordt de boomstronk niet compleet verwijderd maar wordt deze dood gemaakt zodat later de boomstronk kan worden verwijderd en deze ondertussen niet meer verder groeit. Een stobbenfrees is een freesmachine welke er voor zorgt dat een stronk in houtsnippers veranderd, dit kan gaan tot ongeveer 40cm onder het oppervlakte. Vaak is dat genoeg om hier zelfs een terras overheen te leggen zonder dat de boomstronk in zijn geheel verwijderd hoeft te worden.