Een balkon inrichten, simpel of juist moeilijk?

Wanneer je in een stad woont heb je vaak geen tuin, hier is simpelweg niet genoeg plaats voor. Plaatsvervanger is dan het balkon. De één van groter dan de ander maar vaak toch sprake van een beperkte buitenruimte. Omdat je natuurlijk met mooi weer ook weleens buiten wilt vertoeven is het belangrijk dat je balkon ook uitnodigt om er wat tijd door te brengen. Vaak wordt deze nogal eens gebruikt als opslagplaats voor vuilnis, fietsen of afgedankte meubels.

balkon inrichten

Wanneer je begint met het inrichten van je balkon is het belangrijk dat je deze eerst eens helemaal leeghaalt. Bedenk dan, met het lege balkon voor je, welke functie je wilt dat het balkon gaat vervullen. Afhankelijk van de grootte en de stand van de zon kun je denken aan: zonnen, eten, barbecueën, werkruimte of wellicht loungeruimte voor als er vrienden over de vloer komen. Wanneer je echt gaat voor avondentertainment is het belangrijk dat je ook denkt aan het licht.

De basis van je balkon

Bij een klein balkon is iedere centimeter belangrijk. Het begint in principe met de vloer. Is deze van beton? Je kunt altijd denken aan het leggen van kunstgras, vlonders, tegels of betonverf. Hier kun je al een geheel andere uitstraling mee creëren. Vaak is je balkon ook afgewerkt met een balkon hekwerk. Wellicht dat deze aan verandering toe is of je deze wat wilt ‘pimpen’, ook hier zijn er vele keuzemogelijkheden. Van strak design tot sierlijk met veel krullen. Zowel de vloer als het gebruikte hekwerk vormen de basis voor je balkon.

Optisch bedrog?

Een balkon kun je optisch wat groter maken door deze in te richten in een eenheid. Denk hierbij aan de vorm, stijl, beplanting en decoratie. Kies voor uniformiteit en maak het niet al te druk. Net als in huis kun je ook op het balkon een mooie spiegel ophangen om deze groter te doen lijken en bijvoorbeeld grotere planten of decoratie verder naar achteren plaatsen. Ook kun je zichtbare grenzen zoals schuttingen of muren wat camoufleren, dan lijkt het balkon minder opgesloten en wat vrijer. Opzoek naar meer tips voor uw balkon? Google eens naar de verschillende interieurblogs en maak van uw balkon een echte eye-catcher!